Google 2011 yılında kullanıcılarının ilgisini çekmeye devam ediyor. İlk olarak +1 ile sayfa imleme hareketine yeni bir soluk getirdi ve hemen arkasında Google + bombasını patlattı. Son olarak da Beta olarak sunduğu Google Music servisini bazı kullanıcılarına kullandırmaya başladı.
Servis şu anda davetiye usulü ile kullanılabiliyor. İkinci şart olarak da ABD’den bağlantı kurmuş olmak gerekiyor. Ancak zamanla diğer kullanıcaların da hizmetine sunacak bu güzel servisi.
Servisi genel olarak tanımlayacak olursak, kullanıcıların kendi müziklerini yükleyerek şarkı listeleri oluşturmalarına, bunlara internet üzerinden erişim sağlamalarına imkan veriyor.
Music Manager
Google Music, bilgisayara yüklenen bir yönetici program ile beraber geliyor. Programı servise üye olma aşamalarında kullanıcılarına hatırlatıyor. Program, bilgisayardaki müzikleri Google Music’e aktarma ve senkronizasyon için kullanılıyor. Arkaplanda sessiz sedasız çalışırken internet bağlantısı kurulduğu anda daha önceden belirlenmiş müzik klasörü içindeki şarkıları aktarıyor.
Aktarım hızı oldukça başarılı. İstenirse Windows Media Player ve iTunes ile de paslaşıyor. Advantage sekmesinde programın aktarım zamanını belirleme gibi ilave seçenekler de bulunuyor.
Arayüz
Google Music arayüzü diğer servislerinde olduğu gibi yine oldukça başarılı. Sol menüde müzik kütüphanesi seçenekleri yer alıyor. Şarkı adı, sanatçı ve albüme göre listeleme seçenekleri mevcut. Son eklenenler ve şarkı listelerine ulaşım da yine bu menüde yer alıyor.
Sağ bölümde yer alan son eklenen şarkıların yer aldığı kısımda albüm resmi ile birlikte tamamını karıştırarak çalma özelliği bulunuıyor. Tamamını karıştırma özelliği güzel düşünülmüş.
Tepede ise bir arama motoru var. Bu arama motoru şarkılara daha hızlı erişim sağlamak adına servisin belki de bel kemiği özelliklerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Add Music ile yeni şarkılar eklemek mümkün. Android eklentisine ve ücretsiz şarkılara da ulaşım yine bu menüden sağlanıyor. Android eklentisini yüklemeye çalıştığımızda ise karşımıza kocaman “bulunduğunuz ülkede bu program yüklenemez” hatasını alıyoruz. Onun için de yazının ilerleyen bölümlerinde birkaç kelam edeceğiz.
En altta ise müzik çalar bulunuyor. Masaüstü programları aratmayacak güzellikte. Şarkıcı adı, şarkı adı, albüm bilgisi birlikte görüntülenirken özel ön bellek sayesinde şarkıların çalma hızı yine bilgisayarı aratmayacak kadar güzel. Karışık çalma, ses ayarlama ve yineleme seçenekleri de burada yer alıyor.
Şarkı çalma sayfası da oldukça kullanışlı. Şarkı adı, zamanı, albüm, çalma sayısı ve puanlama bilgileri ile kullanıcıya en kısa yoldan uzun uzun bilgiler veriyor. Şarkıya tıklanınca çıkan menüden şarkıyı herhangi bir müzik listesine eklemek, silmek, müzik bilgilerini düzenlemek oldukça kolay.
Last.fm-Fizy/Google Music
Müzik servislerinin başını elbette Last.fm çekiyor. Last.fm ile Google Music’i kıyaslamak çok doğru olmayacak. Çünkü Last.fm kendi müziklerimizi değil müzik zevkimize göre kendi önermeleriyle müzik dinlememizi sağlıyor. Ancak iki konuda kan kaybedebilir. Birincisi; ücretli olması. Her ne kadar makul bir ücretle sunulsa da ücretsiz dinlemek varken… İkincisi de ülkemizde bile hala Android cihazlarda dinleme özelliğinin kapalı olması.
Fizy ülkemizden çıkan güzel bir nimet. Hepimiz faydalanıyoruz ve müzik yüklemeden istediğimiz müziğe ulaşmamızı sağlıyor. Haliyle Google Music ile yine kulvarları farklı olduğu için kıyaslaması çok doğru olmayacaktır.
Facebook/Google Music
Özellikle son bir yıl içinde artan rekabet kullanıcıların lehine oluyor. Google Plus’tan sonra Facebook’un da yeniliklere gittiğini birlikte izliyoruz. Google, Plus servisini duyurduktan sonra müzik servisinin de sinyallerini vermişti. Facebook cephesi de boş durmayarak müzik konusunda kendilerinin de çalışmalarda bulunduğunu söylemişti. Facebook’un müzik servisinin nasıl olacağını henüz bilmiyoruz. Bazı söylentilere göre Ekim ayında kullanıcılar ile buluşacak Facebook’un müzik hizmeti. Ancak kocaman bir sorun varki bu hizmeti Google’ın Facebook’tan önce davranarak kullanıcalar ile buluşturması… Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi kıran kırana bir rekabet var ortada ve bu rekabette Google biraz daha hızlı adımlar atıyor. Sonuç ise biz kullanıcalara yarıyor ve bu böyle devam edecek.
Google Music Android
Google Music Android işletim sistemini kullanan cihazlar ile eş zamanlı çalışabiliyor. Hız, servisin kendisindeki kadar güzel. Telefondan servise şarkı yüklemek, şarkı listelerini düzenlemek ve diğer işlemler de mümkün. Bunun için yapılması gereken Google Music’in Android aplikasyonunu telefona kurmak ve ayarlardan servisin kullanıldığı Google hesabını aktif hale getirmek sonraki aşamada da senkronizasyonu aktif hale getirmek yeterli. Ancak şu anda servisin ülkemizde hizmeti bulunmadığı için aplikasyon da yüklenemiyor. Bu yüzden ben de APK uzantılı dosyayı buradan paylaşıyorum.
Davetiye ve Google Music Erişimi
Yazının en başında da söylediğim gibi servis şu anda davetiye usulü ile kullanıcılarla buluşuyor. Tabi ABD bağlantısı olmak şartıyla! Normal erişimde karşımıza kocaman bir yazı çıkıyor ve diyor ki “şu anda sadece ABD’de hizmet veriyoruz”.
Davetiyeyi alsak bile ABD şartı geçerli. Eğer davetiyeye normal bağlantı ile erişim sağlamak istersek davet hakkımızı kaybediyoruz. Bunun için yapılması gereken hidemyass‘dan United States IP adreslerinden birini Firefox veya Google Chrome’un gelişmiş Proxy ayarlarına entegre ederek bağlantımızı ABD üzerinden gerçekleştirmek olacak. Daha sonra da gelen davetiyeye tıklayıp servisi aktif hale getirerek işlemi bitireceğiz.
Bu işlemi bir defaya mahsus olmak üzere yapacağız. Daha sonraki bağlantılarımızı normal IP adresimizle yapacağız ve telefonlarımızdan da yine normal bağlantı kurarak erişeceğiz.
Son olarak, kişisel müzik istatistiklerini veya benzer durumu sitelerimizde gösterebileceğimiz bir kod parçası sunar ise ve ileriki zamanlarda Google Plus, Gmail, diğer servisler ile iç içe çalışması durumunda hali hazırda güzel olan Google Music’i daha da yukarıya taşıyacaktır.