Kategoriler
İpuçlar

A’dan Z’ye Google Sıralama Kriterleri – En Önemli 170 Kriter

Google bir içeriğin arama sonuçlarındaki yerini belirlemek için o içeriği 200’ün üzerinde kriter çerçevesinde inceler. Peki nedir bu google sıralama kriterleri ? Google bir içeriğin sıralamasını belirlerken en çok hangi kriterlere dikkat eder ?

Sizlere faydalı olacağını düşünerek bu yazımda, Brian Dean’in yazısını kendime rehber alarak, kendi yorumum ve tecrübemle madde madde google sıralama kriterleri neler aktaracağım.

 


Domain Faktörleri

1- Domain Yaşı: Domain yaşınız artıkça, google gözündeki itibarınızda doğru orantılı olarak artacaktır.

Ancak, 6 aylık ve 1 yıllık iki domain arasındaki fark, Matt Cutts tarafından yok denecek kadar az olarak ifadelenmiştir.

2- Anahar Kelimenin Domainde Yer Alması: Eskisi kadar olmasa da, anahtar kelimenizin domain isminizde yer alması, google’ın sıralama kriterleri arasında hala oldukça önemli bir yere sahip.

Örnek: Bir kuaför dükkanının web site domain adresinin www.xxxkuafor.com olması gibi. Yani sitenin hangi konuyla / işle alakalı olduğunun domain adresinden anlaşılması.

3- Anahtar Kelimenin Domain’in İlk Kelimesi Olması: Google’ın anahtar kelimeye domain adresinde yer vermekten daha önemli gördüğü kriter ise, kullandığınız anahtar kelimeyi domain adresinin en başında kullanmak.

4- Domain Tescil Süresi: 1 yıllık satın alınmış domain adreslerinin çoğunun 1 yıl sonunda tescil sürelerinin uzatılmaması durumundan dolayı, google sadece 1 yıllığına tescil edilmiş domain adreslerine edindiği tecrübe ve istatistikler doğrultusunda büyük olasılıkla yenilenmeyecek düşüncesiyle bakıp, güven duymuyor.

Bu sebeple, domain adreslerinizi satın alırken en az 3 – 5 yıllığına satın almanız, sitenizin google sıralamalarında üst sıralarda yer almasının lehinde bir etken olacaktır.

5- Anahtar Kelimenin Alt Domain’de Kullanılması: Anahtar kelimenin alt domain adında yer alması, o anahar kelime için yapılan aramalarda alt domain adresinizin üst sıralarda yer almasını sağlayacaktır.

6- Domain Geçmişi: Domain isim sahibinin el değiştirmesi, hem domaine yönlenen linkleri olumsuz etkileyebilir, hemde google’ın sitenin geçmişini sıfırlamasına sebep olabililir. Sıfırlamadan kasıt, sitenin google gözündeki yeri – konumunun sıfırlanması.

7- Tamamıyla Eşleşen Domain: Tam eşleşmeden kasıt, domain isminin anahtar kelimeyle tam tamına uyuşması. Örnek: Google arama çubuğuna “alan adı sorgulama” yazan birisinin karşısına sonuçlarda alanadisorgulama.com‘un çıkması gibi.

Eğer siteniz kaliteliyse, tam eşleşen bir domain adresi kullanmanız google’daki sıralamanız açısından size avantaj sağlayacaktır.

Eğer kalitesi düşük, tam eşleşen domain adresini sırf bu avantajı kullanmak için kullanıyor, Yani boş içerik üretip sadece üzerine makyaj yapmaya çalışıyorsanız, aksine bu durum avantajdan daha ziyade dezavantaja dönüşecektir.

8- Kamuya Açık Olan Yada Gizli Olan Domain Sahibi: Whois kaydının gizlenmesi, yani domain sahibinin isminin ve iletişim bilgilerinin kamuya açık olmaması; google tarafından saklanacak bir şey varmış gibi algılanıp, sitenizin sıralamasını olumsuz yönde etkileyebilir.

9- Ceza Almış Domain Sahibi: Daha önceden google tarafından spam kullanıcısı olarak fişlenmiş birisinin satın aldığı domain adresi de google gözünde aynı muameleyi görür.

10- Ülke Uzantısı: Eğer domain adresiniz Türkiye uzantısı olan tr ile bitiyor ise, xyz.com.tr bu durum ülke içerisindeki sıralamanıza olumlu katkı sağlayacaktır.

Sayfa / Yazı Faktörleri

11- Odaklandığınız Anahtar Kelimenin Yazı Başlığında Olması: Yazı başlığı bir içeriğin en önemli ikinci parçasıdır. Yazınızın odaklandığınız anahtar kelimede google’da üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, odaklandığınız anahtar kelimeye yazı başlığınızda mutlaka yer vermelisiniz.

12- Odaklandığınız Anahtar Kelimenin Yazı Başlığının Başında Yer Alması: Odaklandığınız anahtar kelimeyi bir üst madde de söylediğim gibi yazı başlığınızda kullanmanız sıralamanıza olumlu etki edecektir fakat daha iyi bir etki için bu anahtar kelimeyi yazı başlığının en başında kullanmalısınız.

13- Odaklandığınız Anahtar Kelimenin Açıklama Kısmında Yer Alması: Aynı şekilde, odaklandığınız anahtar kelimeye açıklama (description) kısmında yer vermeniz, sitenizin google sıralamasına olumlu katkı sağlayacaktır.

14- Odaklandığınız Anahtar Kelimenin H1 Tagı ile Kullanılması: Yazı içerisinde kullanılan H1 tagları bir nevi ikinci başlık etiketleridir.

15- Anahar Kelime Kullanım Oranı: Eğer bir yazı içerisinde kullandığınız anahtar kelime sayısı diğer tüm kelimelerden daha fazla ise, bu google tarafından bir ilgililik sinyali olarak algılanacaktır.

16- İçerik Uzunluğu: Uzun yazılan içerikler her zaman için google sıralamasında daha avantajlı bir yere sahiptir. Google’ın uzun içeriklere bayıldığını biliyoruz.

17- Anahtar Kelime Yoğunluğu: Bir yazı içerisinde belirli bir kelime öbeğinin, yani odaklandığınız anahtar kelimenin toplam kelime sayısının %1 – %4 oranında kullanılması google’ın o yazının ne üzerine yazıldığı konusunda daha net bir fikre sahip olmasını sağlayacaktır.

Yukarıda paylaştığım bu oran (%1 – %4) tam anlamıyla bir altın orandır. %4’ün üzerine çıkmak, google tarafından spam olarak algılanabilir.

18- İçerikte Yer Alan Eş Analamlı Kelimeleri İndexlenme: Google’ın eş anlamı olan kelimeleri süzmesine yardımcı olur.

19- Başlıkta ve Meta Açıklamasında Yer Alan Eş Analamlı Kelimeleri İndexlenme: Eş anlamlı kelimeleri başlıkta kullanmak, google’ın kullanılan kelimenin tam olarak ne anlama geldiğini anlamasına yardımcı olur.

20- Sayfa Yüklenme Hızı: Bir çok arama motorunun en önemli sıralama kriterlerinden bir tanesi de, sitenizin yüklenme hızıdır. Site hızı ise, bir çok etmene göre değişiklik gösterebilecek bir faktördür.

Eğer hız konusu sizin için bir problem ise, wordpress site hızlandırma başlıklı yazıma mutlaka bir göz atmanızı tavsiye ederim. Çünkü yazdığınız içerik ne kadar kaliteli olursa olsun, site hızınız yeterince iyi olmadığı sürece tüm emeklerinizi çöpe atıyorsunuz demektir.

21- Kopya İçerik: Aynı site içerisinde bir birinin aynı veya hafifçe değiştirilmiş içeriklerin kullanılması, sitenizin SEO’sunu genel anlamda olumsuz etkileyecektir.

22- Rel=Canonical Etiketinin Kullanılması: Rel=canonical etiketinin sitenizin google sıralamasına nasıl etki ettiğini anlamak için öncelikle rel=canonical etiketi nedir ? ve rel=canonical kullanımı nasıl olmalıdır bilmelisiniz diye düşünüyorum.

23- Chrome Sayfa Yüklenme Hızı: Google kendi web tarayıcısı olan chrome’u sitenizin yüklenme hızı hakkında veri toplamak için kullanır. Web site hızı google sıralama kriterleri arasında google’ın en çok önem verdiği kriterlerden bir tanesidir.

24- Resim Optimizasyonu: Sitenize resim eklerken, eklediğiniz resimlerin dosya isimleri, alt tagı, başlığı, açıklaması eklediğiniz konuyla alakalı, yani anahtar kelimenizi içeren şekilde olmasına dikkat edin.

25- İçerik Güncelleme Sıklığı: Eğer hakkında yazdığınız konu zamanla değişime, gelişime kısacası güncellemeye uğramışsa, yazınızın işlevselliğini sürdürebilmesi için google sizden aynı şekilde yazınızı güncellemenizi bekler.

Google güncellemelere çok önem veri. Hatta bazı arama sonuçlarının son güncelleme zamanını da gösterir. İçeriklerinizi güncellemek için harcadığınız emeğin karşılığını, google’ın zamana duyarlı aramalarda size torpil geçmesiyle fazlasıyla alacaksınızdır.

26- İçerik Güncellemenin Önemi: İçeriklerinizi güncel tutmak, değişimlere ayak uydurmak, kullanıcıya her zaman ihtiyaç duyduğunu vermek en önemli google sıralama kriterleri arasında yer almakta.

27- İçerik Güncelleme Aralığı: İçerikleriniz ne kadar zamanda bir güncelleniyor ? haftada bir ? ayda bir ? 5 yılda bir ? İçeriklerin güncelleme aralığı da google tarafından tazelik belirtisi olarak algılanır.

28- Anahtar Kelimenin Dikkat Çekmesi: Bir yazınızı yazarken, odaklandığınız anahtar kelimeyi yazınızın ilk 100 kelimesinde geçirmeye özen gösterin. Bu yazdığınız konunun odak noktasının ne olduğunu google’a göstermenin en iyi yollarından bir tanesidir.

29- Anahtar Kelimenin H2 H3 H4 Taglarında Kullanılması: Anahtar kelimenizi mümkün oldukça alt başlıklarınızda kullanmaya dikkat edin. Bu yazdığınız konunun odak noktasının ne olduğunu google’a göstermenin diğer önemli ve atlanmaması gereken yollarından bir tanesidir.

30- Eşleşen Anahtar Kelime Kullanımı: Yazınız içerisinde geçirdiğiniz anahtar kelime ile, google üzerinden arama yapan bir şahsın kullandığı arama teriminin tam uyuşması, yazınızın bu kişi için verilen arama sonuçlarda daha üst sıralarda yer almasını sağlayacaktır.

Eğer siz blog açma ile ilgili bir yazı yazdıysanız ve odaklandığınız anahtar kelime blog nasıl açılır ise, potansiyel ziyaretçiniz google üzerinden blog nasıl açılır diye aratma yaptığında yazınız daha üst sıralarda çıkarken, nasıl blog açılır diye aratma yaptığında daha alt sıralarda çıkacaktır.

31- Link Çıkışının Kalitesi: Yazılarınızda dış kaynaklı bir siteye link verirken, o sitenin sektörüne domine eden, otoriter bir site olmasına dikkat edin. Google’ın hali hazırda güvenilir olarak gördüğü sitelere link vermek, google’ın gözünde sizin yazınızın da güvenilir bir kaynak olduğu algısı yaratacaktır.

32- Link Çıkışının Konusu: Yazılarınızda link verirken, link verdiğiniz siteninde sizin konunuzla alakalı olmasına dikkat edin. Çünkü google linklediğiniz site ile, sizin siteniz arasında bir ilgi kurmaya çalışacaktır.

33- Dil Bilgisi ve İmla Kuralları: Özenilerek, düzgün bir Türkçe ile yazılmış bir yazı, google’ın kalite kriteri olarak dikkat ettiği bir diğer noktadır.

34- Özgün İçerik: Yazılarınızın içeriği orjinal mi ? Eğer yazılarınızın içeriği google tarafından indexlenmiş bir adres ile aynı ise, o yazınızın hiç bir zaman orjinal içerikten daha önde olamaz.

35- Yardımcı İçerik: Bir yazınızda wordpress’ten bahsediyor ve o yazınızın altında veya yan panelinde wordpress dersleri ile ilgili başka bir yazınızı ilgili yada benzer içerik olarak sergiliyorsanız, bu google’ın orjinal yazınıza daha fazla değer vermesini sağlayacaktır.

36- Link Çıkış Sayısı: Bir yazınızda çok fazla dış kaynaklı siteye link vermek, yazınızın google tarafından spam olarak algılanıp, sıralamada geri düşmesine sebep olabilir.

37- Multimedya: Yazılarınızda mümkün oldukça yazınızla ilgili resim, video ve diğer multimedya araçlarını kullanmaya özen gösterin. Multimedya kullanımı google’ın kalite kriteri olarak dikkat ettiği bir diğer noktadır.

38- Bir Yazıya Yönlendirilen İç Linklerin Sayısı: Eğer sitenizin genelinde bir sayfanıza verilen site içi linkleme sayısı diğer tüm yazılarınızdan daha fazla ise, bu google’a en önemli yazınızın o yazınızın olduğuna işaret edecektir.

39- Bir Yazıya Yönlendirilen İç Linklerin Kalitesi: Google’da hali hazırda ilk sıralarda çıkan içeriklerinizden verdiğiniz site içi linkler, daha alt sıralarda yer alan yazılarınızdan verdiğiniz site içi linklere göre daha değerli olacaktır.

40- Kırık Linkler: Sitenizin içerisinde çok fazla kırık linkin yer alması, google’un gözünde sitenizin terk edildiği izlenimi yaratabilir. Bu sebeple, siteniz içerisinde her zaman için kırık link olup olmadığını araştırmalı ve kırık linklerinizi her zaman düzeltmelisiniz.

41- Okunabilirlik Derecesi: Google içeriklerinizi okunabilirliğine göre derecelendirir ve bu derecelendirme google sıralama kriterleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Bu sebepele, içeriklerinizi yazarken cümlelerinizi çok uzun tutmamaya, basit kelimeler kullanmaya ve paragraf uzunluğunuzu 3 ila 5 cümle arasında tutmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Ayrıca, 7 Basit Yazı Stili Değişikliği ile Ortalama Oturum Süresi Arttırmak başlıklı yazıma mutlaka bir göz atmalısınız derim.

42- Satış Ortaklığı Linkleri: Bir yazınız içerisinde çok fazla satış ortaklığı linkine yer vermeniz, yazınızın google sıralamasına zarar verebilir.

43- HTML Hataları: Sitenizde çok fazla kodlama hatasının olması, Google tarafından zayıflık sinyali olarak algılanacak ve sitenizin sıralamasına olumsuz yönde etki edecektir.

44- Domain Authority: Aynı yazıyı, aynı anda iki ayrı sitede yayımladığınızda, google’ın önceliği domain otoritesi yüksek olana vereceğinden emin olabilirsiniz.

45- URL Uzunluğu: Uzun URL adresleri sitenizin google sıralaması için olumsuz bir etki yaratacaktır. Bu sebeple, URL uzunluğunuzu olabildiğince kısa ve net tutmanızda fayda var.

46- URL Yolu: Anasayfaya yakın URL adresleri google sıralamasında daha üsttlerde yer alma şansı daha yüksektir.

Örnek: sayi.net/blog-nasil-acilir diziliminde yazılmış bir URL yolu sayi.net/blog/blog-ipuclari/blog-nasil-acilir diziliminde yazılmış bir URL yoluna göre google sıralamasında daha avantajlı bir yer elde edecektir.

47- İnsan Editörler: Google tarafından resmi bir şekilde onaylanmamışta olsa, google sıralama faktörleri arasında sadece google botlarının değil, insanlarında direkt olarak etki ettikleri biliniyor.

48- İçerik Kategorisi: İçeriklerinizi kategorilerken, gerçekten ilgili olduğu bir kategori ile ilişkilendirmeye özen gösterin. Bir içeriğe alakasız bir kategori altında yer verilmesi, o içeriğin google sıralamasına olumsuz etki edecektir.

49- Etiket Kullanımı: Google sıralamalarında üst sıralarda yer almanın en etkili yollarından bir tanesi de, birbiri ile yakın alaka gösteren içerikleri micro kategoriler, yani etiketler altında toplamaktan geçer.

50- URL Adresinde Anahtar Kelime Kullanımı: Google sıralama kriterleri arasında en önemli faktörlerden bir taneside, içeriğinizde odaklandığınız anahtar kelimeyi aynı zamanda o içeriğin URL adresinde de yer alıp, almadığıdır.

51- URL Dizini: URL dizininde yer alan kategoriler google botları tarafından okunur ve yazınızın tam olarak ne ile alakalı olduğu konusunda google’ın daha iyi bir fikir sahibi olmasına yardımcı olur. Bu yüzden yazılarınızda alttaki resimde olduğu gibi mutlaka URL dizinlerine yer vermenizde fayda var.

 

52- Referanslar ve Kaynaklar: Akademik seviyede makale yazımlarında olduğu gibi, eğer başkasının bir çalışmasından fayda sağlıyor ve paylaşıyorsanız, o yazıyı kaynak göstermeniz google tarafından bir kalite ölçeği olarak algınacaktır.

53- Liste İçerikler: Bir içeriği maddeler halinde yazmak ( aynen bu yazıda olduğu gibi ) yazının okunabilirlik oranını arttıracak, haliylede ziyaretçilerin yazınızda geçirdiği süre artacaktır. Google bunu çok iyi bildiği için, maddeler halinde yazılmış yazıları öne çıkarmaya oldukça meyillidir.

54- İçeriğin Site Haritasındaki Önceliği: Bir içeriğinize sitemap.xml sayfanızda verdiğiniz öncelik, içeriğin sıralamasınada etki edebilir.

55- Gereğinden Fazla Link Çıkışı: Eğer bir sayfada haddindne fazla link varsa, bu karmaşaya sebep olacak ve yazıyı ana konusundan uzaklaştıracaktır. Dolayısı ile, google bu tür içeriklere üst sıralarda yer vermeyecektir.

56- Diğer Anahtar Kelimelerin Sayısı: Bir içeriğiniz odaklandığınız anahtar kelimelerin alternatifi olan kelimelerde de üst sıralarda yer alması google için bir kalite göstergesidir.

57- Sayfa Yaşı: Google her ne kadar taze içerikleri tercih etsede, düzenli bir şekilde güncellenen eski bir içeriğe her zaman için öncelik verir.

58- Kullanıcı Dostu Tasarım / Dizilim: Bir sayfaya girdiğiniz zaman odak noktanız direkt olarak içeriğin kendisine kayıyorsa, o sayfanın tasarım olarak düzenini mükemmel olarak ifadelendirmek mümkün. Bu yüzden Google sıralama kriterleri arasında düzen (layout) büyük önem taşır.

Site Seviye Faktörleri

59- Emsalsiz – Özgün İçerikler: Eğer masaya yeni bir şey getirmiyorsanız, google sizin o masaya oturmanıza asla izin vermeyecektir.

60- İletişim Sayfası: Google’ın dikkat edeceği diğer bir nokta ise,  bir ziyaretçiniz sizinle iletişime geçmek istediğinde, bunu ne kadar kolay gerçekleştirdiği olacaktır.

Dip Not: Eğer Whois kaydındaki iletişim bilgileriniz ile, iletişim sayfanızdaki iletişim bilgileri tutuyor ise, bu sitenizin google sıralaması için + puan almasını sağlayacaktır.

61- Domain Güvenilirliği: Google bir sitenin güvenilirliğini, kendinisin hali hazırda güvenilir olarak nitelendirdiği kaç siteden link aldığı ile ölçer. Google arama sonuçlarında güvendiği sitelere her zaman öncelik tanır.

62- İçerik Üretimi: Bir sitede düzenli içerik üretillip, üretilmediği o sitenin tüm içeriklerinin sıralamasını etkileyen bir google sıralama kriteridir.

63- Sayfa Sayısı: Google bir sitedeki sayfa sayısını, büyük ve küçük siteleri birbirinden ayırt edici bir kriter olarak değerlendirir. Fakat bu kriterin genel değerlendirme içerisindeki yeri oldukça küçük bir paya sahiptir.

64- Site Haritası: Site haritasınızın olması, google’ın sitenizi daha kolay ve hızlı bir biçimde indexlemesine olanak sağlar.

65- Site Açık Kalma Süresi ( Uptime ): Sitenizin bakım çalışmaları nedeni ile veya server hatalarından dolayı sıklıkla kapanması, google sıralamanıza olumsuz etki edecektir. Bu sebeple, barındırma hizmeti için en iyi hosting firmaları ile çalışmanız büyük önem arz ediyor.

66- Server Lokasyonu: Sitenizin server lokasyonu, farklı coğrafi bölgelerde sitenizin google sıralamasına etki edebilir. Bu sebeple, eğer hedef kitleniz Avrupa ise, kesinlikle Avrupa’da hizmet veren bir yabancı hosting firması ile çalışmalısınız.

67- SSL Sertifikası: SSL sertifikasına sahip e-ticaret sitelerinin google’da üst sıralarda yer aldığı google tarafından resmi olarak açıklanmış bir değerlendirmedir.

68- Gizlilik Politikası:  Google gizlilik politikasını işinizi ne kadar ciddiye aldığınızın göstergesi olarak kabul eder. Bu sebeple de bir sitenin gizlilik politikası sayfasının olup, olmadığı önemli bir google sıralama kriteridir.

69- Kopya Meta Açıklaması: Birden çok yazınız için tek bir meta açıklaması kullanırsanız, bu google tarafından çalıntı içerik olarak algılanıp, sıralamanızın düşürülmesine sebep olacaktır.

70- Navigasyon / Breadcrumb : Site içerisinde görsel ve işlevsel olarak navigasyon kullanmak, kullanıcıların tam olarak site içerisinde nerede oldukları hakkında fikir edinmelerini sağlayacaktır. Sitenizi kullanıcı dostu yapmak, google sıralamanız da her zaman için size + puan kazandıracaktır.

navigasyon-breadcrumb

71- Mobil Uyumluluğu: Sitenizin aynı zamanda mobil uyumlu olması, responsive bir kodlama sahip olması, google sıralama kriterleri arasında olmazsa olmaz faktörlerden bir tanesidir. Ki zaten bir çok popüler wordpress teması mobil uyumlu olduğu için wordpress kullanıcıları daha en başta bir adım önde başlamış oluyor.

72- Youtube: İçeriklerini sadece yazılı değil, video şeklinde de hazırladığınız zaman, youtube üzerinden gösterime sunmaya özen gösterin. Google’ın sahip olduğu youtube’a sıralamalarda öncelik tanıyor.

73- Site Kullanılabilirliği: Google bir sitenin kullanıcı deneyimini sıralama kriteri olarak değerlendirir. Yani eğer bir sitenin kullanımı ve navigasyonu zor, hemen çıkma oranı yüksek, ortalama oturum süresi düşük ise, bu sitenin google sıralamasında üst sıralarda yer alması oldukça zordur.

74- Search Console ve Google Analytics’in Kullanımı: Bu iki aracı kullanarak Google’a direkt olarak siteniz hakkında detaylı istatistik sağlamış oluyorsunuz. Bu yüzden bu iki aracı kullanmak, google sıralamanıza pozitif yönde etki edecektir.

75- Site İtibarı: Şikayetvar gibi kullanıcı deneyiminin direkt olarak aktarıldığı sitelerde kötü bir izlenim yaratmak google’ın gözünde sitenizin itibarını sarsacaktır.

Backlink Faktörleri

76- Backlink Alınan Sitenin Domain Yaşı: Google gözünde eski bir domain üzerinden backlink almak, yeni bir domain üzerinden backlink almaktan daha değerlidir.

77- Backlink Alınan Kaynak Domainlerin Sayısı: Kaynak (root) domainlerden backlink almak, en önemli google sıralama kriterleri arasında yer almaktadır. Kaynak domainlerden backlink almak, SERP sıralamasını belirlemedeki en önemli etkenlerden bir tanesidir.

78- C-Class IP: Aldığınız backlinklerin aynı server üzerinde bulunan diğer sitelerden olmamasına dikkat edin.

79- Backlink Alınan Sayfaların Sayısı: Aynı domain adresinin altında bile olsa, toplamda kaç sayfadan backlink aldığınız google sıralama kriterleri arasında oldukça önemli bir yere sahip.

80- Resim Alt Etkiketi: Bildiğiniz gibi google botları resimleri insanlar gibi göremez ve bir resmin ne ile alakalı olduğunu anlaması için o resmi okuması gerekir. Bir resme alt etiketi eklediğinizde, google’a o resmin ne ile alakalı olduğunun sinyalini verirsiniz. Resim al tagları için, Anchor text’in resim versiyonuda diyebiliriz.

81- Edu ve Gov Uzantılı Sitelerden Backlink Almak: Edu ve Gov uzantılı sitelerden backlink almak bir sitenin önemini belirleyen bir faktör değildir, fakat yine de Edu ve Gov uzantılı sitelerin Google algoritmasında özel bir yeri olduğunun unutulmaması gerekli.

82- Backlink Alınan Sayfanın PageRank’ı: Backlink aldığınız sayfanın pagerank’i, google sıralama kriterleri arasında en önemli faktörlerden bir tanesidir.

83- Backlink Alınan Domain’in PageRank’ı: Anasayfa PageRank’i 3 olan bir sitenin, PageRank’i 2 olan sayfasından aldığınız bir link, Anasayfa PageRaknk’i 8 olan bir sitenin, PageRank’i 2 olan sayfasından aldığınız linkten daha değersiz olabilir. Yani bir sayfasından backlink aldığınız sitenin anasayfa PageRank’i, linkin öneminde bağımsız bir etkiye sahiptir.

84- Rakiplerden Backlink Almak: Sizinle aynı anahar kelimeye odaklamış bir rakip yazıdan, kendi yazınıza backlink almak sizin yazınızı google sıralamasında rakip yazının üzerine taşıyabilir.

85- Sosyal Backlinkler: Bir içeriğinizin sosyal medya üzerinden aldığı backlinkler, yani paylaşım sayısı google sıralama kriterleri için önemli bir göstergedir.

86- Kötü Çevreden Alınan Backlinkler: Kalitesiz, google tarafından spam olarak nitelendirilen, içeriğinde çok fazla link içeren, içeriğinde çok fazla reklam barındıran backlink almak, adlığınız sayfanın yada sitenin google sıralamasını negatif yönde etkileyecektir.

87- Misafir Yazarlık Backlinkleri: Google’ın organik olarak değerlendirdiği bu backlink alma yöntemi, sitenizi google sıralamasında üst sıralara taşımak için en etkili yöntemlerden bir tanesi olabilir.

88- Nofollow Backlinkler: Sitenize dofollow link adlığınız gibi, nofollow link almanızda da fayda var. Çünkü google bir siteye verilen linklerin dofollow / nofollow oranının dengede olmasına doğallık açısından oldukça dikkat eder.

89- Backlink Dağılımı: Aldığınız backlinkerin büyük bir oranı tek bir site üzerinden geliyorsa, bu sitenizin google tarafından spam olarak algılanmasına sebep olabilir. Doğru olan ise, alınan backlinklerin doğal bir dağılımda olmasıdır.

90- Sponsor Backlinkler: Sitenize aldığınız backlinkler sponsor bağlantılar yada reklamlar altında yer alması, aldığınız backlinkin değerini düşürecektir.

91- İçerikle Uyumlu Backlinkler: Direkt olarak bir içeriğin içerisinden, yazı akışını bozmadan ve okuyucuya hissetirmeden alına backlinkler alabileceğiniz en etkili backlinklerdir.

 

92- 301 Sayfalardan Gelen Backlinkler: 301 yönlendirmelerinden gelen backlinklerin, direkt olarak gelen backlinklere göre etkisini biraz daha kaybettiği bilinen bir gerçek.

93- Backlink Metni ( Anchor  Text): Backlink aldığınız kelime veya kelimeler bütünü, linki verilen sayfanızın ne ile ilgili olduğunu google’a işaret eden en etkili göstergedir. Bu yüzden, herhangi bir yazınıza backlink alırken, yazınızda odaklandığınız anahtar kelimeyi anchor text olarak kullanmanız sıralamanız açısından büyük önem taşır.

94- Site İçi Linkleme Metni ( Anchor  Text): Yine aynı şekilde, site içi linkleme yaparken, anchor text – metin olarak linklediğiniz yazılarda odaklandığınız anahtar kelimeleri kullanmanız linklerinizin kalitesini arttırarak google sıralamanıza oldukça olumlu bir şekilde etki edecektir.

95- Backlink Başlık Metni: Bir linkin üzerinde farenizi kısa bir süre tuttuğunuzda çıkan metin, yani link başlığıda google’a linkin ne ile alakalı olduğu hakkında sinyan gönderecektir. Bu sebeple backlink başlığınızda kullanacağınız metin açıklaması zayıfta olsa önem taşımakta. Google link başlığına çok fazla önem vermesede, yinede bir ilgililik sinyali olarak algılar.

96- Ülke Uzantılı Domain Adreslerinden Link Almak: Eğer backlink aldığınız domain adresi ülke uzantısı içeriyorsa ornek.com.tr, backlink aldığınız sayfanızın ülke içi aramalarda daha iyi sıralamalara sahip olmasını sağlayabilir.

97- Backlink’in İçerik İçerisindeki Yeri:Bir içeriğin baş kısmından aldığınız backlinker, içeriğin son kısmından aldığınız backlinklere göre az da olsa avantaj sağlayabilirler.

98- Backlink’in Sayfa İçerisindeki Yeri: Aldığınız backlinklerin sayfa içerindeki yeri büyük önem taşımaktadır. Yan panelde veya footer’dan alınan linkler sayfa içeriğine eklenmiş backlinkler kadar avantaj sağlamayacaktır.

99- Backlink’in Alındığı Sitenin Sitenizle Olan İlgisi: Benzer ( aynı niş ) bir siteden backlink almak, odaklandığınız konu dışında yazan bir siteden backlink almaktan çok daha etkili olacaktır.

100- Backlink’in Alındığı İçeriğin Yazdığınız İçerik ile Olan İlgisi: Yazdığınız yazıya benzer bir yazıdan backlink almak, alakasız yada az da olsa alakalı olan bir yazıdan backlink almaktan çok daha etkili olacaktır.

101- Backlink Etrafında Yer Alan Kelimler: Google aynı zamanda alınan backlink’in etrafında yer alan kelimelerede dikkat eder. Eğer aldığınız backlinkin çevresi pozitif kelimelerle çevrili ise, ( Örnek: blog ipuçları başlıklı içerik gerçekten oldukça yararlı olmuş. ) google sıralamanız da olumlu şekilde etkilenecek, eğer negatif kelimeler ile çevrili ise, yine aynı mantıkta sıralamanız negatif yönde etkilenecektir.

102- Anahtar Kelimenin Başlıkta Yer Aldığı Sitelerden Backlink Almak: Google içeriğinizde odaklandığınız anahtar kelimeyi başlığında içeren yazılardan link almanızı oldukça değerli bulur.

103- Pozitif Backlink İvmesi: Bir sitenin aldığı doğal backlink sayısı zaman ile doğru orantıldır. Sitenin yayımda kaldığı süre arttırça, aldığı doğal backlink sayısıda artar. Tabii bu artışın Google’ın edindiği tecrübelere göre bir ortalaması vardır.

Eğer siz bu ortalamanın üzerinde bir artış gösteriyorsanız, o zaman pozitif bir backlink ivmesine sahipsiniz demektir. Pozitif bir backlink ivmesine sahip olan sitelerin google sıralamaları da yükselen, pozitif sonuçlar gösterecektir.

Pozitif bir backlink ivmesine sahip olmakta direkt olarak yazdığınız içeriğin kalitesine bağlıdır. Kaliteli içerikler yazdığınızda insanların yazdığınız yazıya doğal olarak backlink verme olasılığı yüksek olacak dolayısı ile sektör backlink ortalamalarının üzerine çıkacak ve buda google sıralamanıza olumlu etki edecekir.

104- Negatif Backlink İvmesi: Bir üstte yazan maddenin, yani pozitif backlink ivmesinin tersi olarak düşünün;

Yazdığınız içeriklerin kalitesi düşükse, insanlar tarafından doğal olarak yazınıza verilecek backlink sayısıda düşük olacaktır ve böylelikle zaman – backlink ortalamanız sektörün altında kalacak ve bu da google’ın içeriklerinizi kalitesiz olarak algılamasına bir gösterge olacaktır.

105- Domine Eden İçeriklerden Backlink Almak: Bazen öyle kaliteli içerikler vardır ki, daha iyisi istenilsede yazılamaz. İşte o tür, yazıldığı konuyu tam anlamıyla kapsayan ve arama sonuçlarına domine eden içeriklerden backlink almak, google tarafından sırf o kaliteli içerikten geldiği için kaliteli olarak algılanacaktır.

106- Otoriter Sitelerden Backlink Almak: Sektörüne yıllarca domine etmiş, yüz binlerce kişi tarafından bilinen ve ziyaret edilen sitelerden backlink almak, daha küçük çlmekli bir siteden backlink almaktan daha faydalı olacaktır.

107- Wikipedia’dan Backlink Almak: Wikipedia’da yer alan linkler her ne kadar nofollow linkler olsa da, google’ın nofollow linkleri de takip ettiği gerçeği göz önüne alındığında, siteniz sıralaması için oldukça faydalı olacaktır. Sonuçta wikipedia google’ın oldukça güvendiği sitelerden bir tanesi.

108- Backlink Çevresinde Yer Alan Cümleler: Alınan backlink’in çevresinde yer alan cümleler, google’a backlink verilen sayfanın ne ile alakalı olduğuu hakkında sinyal verir.

109- Backlink Yaşı: Alınan backlink’in yaşı arttıkça, etkiside doğru orantılı olarak artacaktır.

110- Paravan vs Gerçek Sitelerden Link Almak: Bazen insanlar sırf alınan backlink sayısını arttırmak ve google sıralamasında iyi bir yerlere gelebilmek adına bir çok paravan blog aracılığı ile yazılarına link sağlama yoluna gidebiliyor.

Eğer siz de onlardan biriyseniz, bu tür yöntemleri derhal bırakmanız şiddetle tavsiye ederim. Çünkü google bunu anlayacak akla ve tecrübeye sahip bir yapay zeka.

111- Doğal Backlink Profili: Sitenizin aldığı backlinklerin genel olarak otoriter, yüksek PR’lı sitelerden alınması ve bunların spam niteliğinde olmaması, google’ın sitenizi iyi bir backlink profiline sahip olarak görmesini sağlayacaktır.

112- Karşlılıklı Verilen Backlinkler: Başka sitelerle karşılıklı olarak gereğinden fazla backlink alışverişinde bulnuyorsanız, bu genel olarak sitenizin google sıralamasına olumsuz etki edecektir.

113- Site Sahibini Oluşturduğu Backlinkler: Google bir backlinkin site sahibi tarafından oluşturulup, oluşturulmadığını anlayabilmektedir. WordPress.com’da yer alan bir linkin sayfadaki bir kullanıcı yorumundan farklı olduğunu bilmekteler.

114- Schema.org Mikroformatları: Mikroformatların kullanıldığı içerikler, kullanılmayan içeriklere göre google’da daha üst sıralarda yer almaktadır.

115- DMOZ Kaydı: DMOZ kaydı olan sitelerin google gözündeki güvenilirliği olmayanlara göre daha fazla oluyor.

116- Backlink Güvenilirliği: Sitenize backlink veren sitenin google gözündeki güvenilirliği, sizin sitenizin google gözündeki güvenilirliği konusunda belirleyici bir faktördür.

117- Forum Profil Backlinkleri: Türkiye’de çok yaygın olan bu backlink yönetimi, yani forumlarda oluşturduğunuz profillerde sitenize backlink vermek düşündüğünüz aksine sitenize yarar sağlamaktan ziyade zarar verebilir.

Nasıl derseniz, siz profilinize sitenizi link olarak eklendiğiniz de ve forum içerisinde aktif olarak rol oynadığınız da, yani bir çok konuya cevap yazdığınız da, sitenizin linki google tarafından indexlenen bir çok sayfada yer alacak ve bir süre sonra bu linklerin sayısı, yani mesaj sayınız arttığın da bu linkler google tarafından spam olarak algılanmaya başlıyacaktır.

118- Backlink Veren İçeriğin Uzunluğu: 1000 kelimelik bir içeriğin içerisinden backlink almak, 500 kelimelik bir yazıdan link almaktan genellikle daha değerlidir.

119- Backlink Veren İçeriğin Kalitesi: Kalite açısında zayıf kalan içeriklerden backlink almak, multimedya ise zenginleştirilmiş, uzun, okunabilirliği yüksek ve etkileşmi fazla olan içeriklerden link almaya göre google sıralamanız için çok daha etkisiz olacaktır.

120- Site Genelindeki Backlinkler: Eğer aldığınız backlink bir sitenin yan panelinde, alt kısmında veya üst kısmında, yani o sitenin tüm sayfalarında görünüyor ise, google tarafından bu yüzlerce değil, sadece tek bir backlink olarak sayılacaktır.

121- Bir Anahtar Kelime Vasıtası ile Alınan Organik Hit/Gösterim Oranı: Eğer bir anahtar kelime de bir sayfanızın hit/gösterim oranı yüksek ise, o sayfanız o anahtar kelime sıralamasında üst sıralara çıkacaktır.

122- Tüm Anahtar Kelimeler İçin Alınan Oganik Hit/Gösterim Oranı: Bir sitenin yada sayfanın aldığı hit/gösterim oranı diğer sitelere göre daha yüksek bir oran ise, bu o sitenin etkileşimin fazla olduğunun göstergesidir. Etkileşimin fazla olması ise, google sıralamalarına olumlu yansıyacak bir faktördür.

123- Hemen Çıkma Oranı: Bir sitenin hemen çıkma oran ortalaması direkt olarak bir google sıralama kriteri olmasada, google bu oranı kullanıcı deneyimini ölçmek için kullanacaktır.

Sitenizin hemen çıkma oranın düşük olması, kullanıcı deneyiminin olumlu anlamda yüksek olduğunu gösterir. Google kullanıcı deneyimi yüksek olan sitelere öncelik verdiği için, hemen çıkma oranını düşürme ile google sıralamanıza olumlu etki edebilirsiniz.

124- Direkt Trafik: Eğer aldığınız toplam trafiğin oldukça yüksek bir yüzdelik dilimini direkt trafik oluşturuyor ise, yani ziyaretçileriniz sitenize hiç bir arama motorunu kullanmadan, direkt olarak adres çubuklarına domain adresinizi yazarak giriyor ise, bu google’a sitenizin ziyaretçi üzerinde iz bıraktığını, onların bilinç altında yerleşmede başarılı olduğunu ve kalıcılık sağladığını gösterecek ve dolayısı ile google sıralamalarınız olumlu şekilde etkiyecektir.

125- Tekrar Eden Trafik: Eğer sitenizin aldığı trafiğin büyük bir kısmı tekrar eden ziyaretçilerden oluşuyor ise, bu google’a ziyaretçiniz üzerinde iyi bir izlem yarattığınızı gösterecektir.

126- Chrome’da Yer İşareti Koyulmuş Sayfalar: Eğer yazdığınız her hangi bir yazı ziyaretçileriniz tarafından Chrome tarayıcısında favorilere ekleniyor / yer işareti koyuluyor ise, bu google’a ziyaretçilerinizin yazınızı değerli bulduğunu gösterecektir.

127- Google Toolbar Verileri: Google Toolbar uzantısından elde ettiği verileri, sıralama kriteri olarak kullanır.

128- Yorum Sayısı: Bir içeriğin aldığı yorum sayısı, google’a o içeriğin kullanıcı etkileşiminin fazla olduğunu gösterir.

129- Sitenizde Ortalama Geçirilen Süre: Google ziyaretçilerin arama sonuçları üzerinden gittiği bir içerikte geçirdikleri ortalama süreye oldukça önem verir.

Ziyaretçileriniz içeriklerinizde geçirdikleri süre fazla ise, bu google sıralamalarınıza olumlu olarak yansıyacaktır.

Sizde sitenizde ziyaretçileriniz geçirdiği süreyi arttırmak istiyorsanız, bunu ortalama oturum süresi arttırmak başlıklı yazımı takip ederek, kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

130- Tazelik: Google bazı armalarda taze / güncel içeriklere öncelik verir.

131- Çeşitlilik: Anlamı belli olamayan anahtar kelimeler farklı anlamlar için aratılmış sonuçlarda yer alabilir.

132- Kullanıcı İnternet Geçmişi: Eğer bir kullanıcının sıklıkla ziyaret ettiği bir sitenin yine aynı kullanıcının aratma yaptığı başka bir anahtar kelimede içeriği mevcutsa, o kullanıcının arama sonucunda normal sıralamasından daha üst sıralarda yer alır.

133- Kullanıcı Arama Geçmişi: Eğer bir kullanıcı “eleştiri” diye arama yapar ve ardından “kitap” diye arama yaparsa, google arama sonuçlarında kitap eleştirileri gösterir.

134- Coğrafi Hedefleme: Google ülke uzantısı ve yerel bir IP adresi olan sitelere ülke içi aramalarda öncelik tanır.

135- Güvenli Arama: Google güvenli arama seçeneği açık olan kullanıcılarda argo, küfürlü yada yetişkin içerikli kelimelerle yapılan aramalar sonuç vermeyecektir.

136- Google Plus Çerçeveleri: Eğer arattığınız anahtar kelimede google çevçevelerine eklediğiniz bir yazarın yazısı bulunuyorsa, o yazı sadece sizin aramanıza özel üst sıralarda yer alır.

137- DMCA Şikayetleri: Google DMCA şikayeti olan sitelerin sıralamasını düşürür.

138- Resim Sırlama Sonuçları: Google genellikle  görsel organik sıralamamızı, google görsel arama sonuçları içinde kullanır.

Sosyal Faktörler

138- Tweet Sayısı: Backlinkler gibi, içeriklerinizin aldığı tweet sayısı, google sıralama kriterleri arasında önemli bir yere sahiptir.

139- Fenomen Twitter Hesaplarından Atılan Tweetler: Google gözünde bir içeriğinizin fenomen, binlerce takipçisi olan bir hesaptan tweet alması, yeni açılmış yada az sayıda takipçisi olan bir hesaptan tweet almasından daha etkilidir.

140- Facebook Beğeni Sayısı: Google’ın bir çok facebook hesabını gizlilik nedeni ile görememesine rağmen, bir içeriğin aldığı beğeni sayısı çok etkili olmasada bir sıralama kriteri olarak göz önünde bulundurulur.

141- Facebook Paylaşım Sayısı: Google gözünde bir içeriğin facebook üzerinden paylaşım alması, beğeni almasından daha değerlidir. Facebook paylaşımları beğenilere göre daha etkili sıralama kriterleridir.

142- Fenomen Facebook Hesapları: Aynı twitter gibi, Google gözünde bir içeriğinizin fenomen, binlerce takipçisi olan bir hesaptan beğeni yada paylaşım alması,  yeni açılmış yada az sayıda takipçisi olan bir hesaptan beğeni yada paylaşım almasından daha etkilidir.

143- Pinterest Pinleri: Google tüm içeriklerinin tamamıyla halka açık olduğu en etikili sosyal medya platformlarından biri olan pinterest’ide önemli bir sıralama kriteri olarak değerlendirir.

144- Google+1 Sayısı: Resmi olarak açıklanmasa da, bir içeriğin aldığı google+1 sayısı, içeriğin google sıralamasında oldukça etkili bir rol oynamaktadır.

Bu nedenle blogumda tüm içeriklerimin altında bulunan sosyal paylaşım butonları arasında google+1’in ayrı bir yeri vardır.

145- Fenomen Google+ Hesapları: Aynı şekilde twitter ve facebook’ta olduğu gibi google kendi sosyal medya platformunda fenomen hesapların paylaştığı içeriklere daha çok değer vermektedir.

146Google Authorship: Google Authorship’e son vermiş olsa da, onaylı google profillerini hala bir sıralama kriteri olarak değerlendiyor.

Marka Faktörleri

147- Marka İsmi Anchor Metni: Aldığınız backlinklerin anchor metninin direkt olarak sitenizin isminde oluşması “wpmavi” gibi, google’a markalaşma yolunda ilerlediğiniz sinyalini gönderecektir.

148- Marka Aramalar: Potansiyel bir ziyaretçiniz google üzerinden arattığı şeyi direkt olarak siteniz ismi ile birlikte aratırsa, bu google tarafından markalaşma sinyali olarak algılanacaktır.

Örnek: ( wpmavi site hızlandırma, wpmavi blog açma, wpmavi blog ipuçları )

149- Facebook Sayfası ve Takipçisi Olan Siteler: Google web sitelerinin facebook sayfası ve belirli bir sayıda takipçisi olmasını markalaşma sinyali olarak görür.

150- Twitter Sayfası ve Takipçisi Olan Siteler: Google web sitelerinin twitter sayfası ve belirli bir sayıda takipçisi olmasını markalaşma sinyali olarak görür.

151- Şirketin Resmi Linkedin Sayfası: Bir çok markalaşmış şirketin resmi Linkedin sayfası mevcut.

152- Resmi LinkedIn Sayfasında Çalışan Listesi: Eğer bir şirketin çalışanları  Linkedin sayfalarında çalıştıkları şirketi belirtiyorsa, google bunu markalaşma sinyali olarak algılar.

153- Meşru Sosyal Medya Hesapları: 10.000 Takipçisi olan bir sosyal medya hesabına sahip olup, 2 paylaşımın olması ile binlerce etkileşimin ve #mention’ın olması yine google sıralama kriterleri arasında fark yaratan bir faktördür.

154- Backlink Verilmeden İsimden Bahsedilmesi: Eğer sitenizin bahsi link verilmeden de diğer sitelerde paylaşılıyorsa, bu google tarafından markalaşma sinyali olarak algılanacaktır.

155- RSS Abone Sayısı: Google’ın sahip olduğu feedburner, tabii ki google’in bir siteyi değerlendireceği zaman kullanacağı araçlardan bir tanesi olacaktır. RSS abone sayınız da yine google tarafından bir markalaşma sinyali olarak algılanackatır.

156- Şirket Adresinizi Google+ Yer İmlemesinde Belirtmek: Resmiyet kazanmış bir firmanın yasalarca bir şirket adresi olması zorunlu. Google’ın bunu da kontrol edeceğine emin olabilirsiniz.

160- Sitenin Vergi Ödeyen Bir İşletme Olması: Google’ın markalaşma sinyali olarak kontrol edeceği diğer bir nokta ise, sitenin vergi ödeyen bir şirketle bağlantısının olup, olmadığı olacaktır.

Site İçi Spam Faktörleri

160- Kötü İzlenime Sahip Sitelere Backlink Vermek: İlaç satan, faizle kredi satan sitelere backlink vermek sitenizin google sıralamasına zarar verebilir.

161- Açılır Penccere (Popup) ve Dikkat Dağıtıcı Reklamlar: Popup’lar her ne kadar popüler olsa da, kullanımı google gözünde düşük kalite algısı yaratabilir.

162- Gereğinden Fazla SEO Optimizasyonu: SEO Uyumlu makale yazımı için belirli SEO kriterlerini takip etmeniz gerekli, fakat bu kriterlerin yanlış uygulanması, yazınızı SEO uyumlu olmaktan ziyade spam olarak algılatabilir.

İçeriklerinizi yazarken kullandığınız anahtar kelime sayısının yazınızın toplam kelime sayısı ile belirli bir oranda olmasına, içeriğinizi başlık etkiletleri ile boğmamaya vs. gibi etmenlere dikkat etmelisiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu da SEO by Yoast eklentisi kullanmaktan geçiyor tabii ki.

163- Sayfada Üzerindeki Reklamlar: Sitenizin google sıralaması için yapacağınız en büyük hatalardan bir tanesi de, sayfanızın en üst kısmında reklama yer vermeniz olacaktır.

163- Satış Ortaklığı Linkleri: Google’ın satış ortaklığı amacı güderek yazılmış içerikleri sevmediği aşikar. Fakat bu satış ortaklığı linkleri içeriklerinizin google’da en üst sıralarda yer almasına bir engel değil. Sadece google bu tür içerikleri ekstra incelemeye tabi tutar.

164- Otomatik Üretilen İçerikler: Eğer google sitenizde oluşturulan içeriklerin insan değil de robotlar tarafından otomatik olarak oluşturduğunu anlar ise, o içeriklerle google’da üst sıralarda yer almaya elveda diyebilirsiniz.

165- IP Adresinin Spam Olarak İşaretlenmesi: Serverınıza ait bir IP adresi spam olarak işaretlenmişse, aynı server üzerinde bulunan tüm siteler de spam muamelesi görecektir.

165- Meta Açıklamasını Spamlama: Bir içeriğiniz için Meta açıklaması yazıyorsanız, o meta içeriğinizde yer vereceğiniz açıklamanın tamamıyla içeriğinizi özetleyen bir açıklama olduğuna emin olun.

Eğer meta açıklamanızı sırf yeterli sayıda karakteri doldurmak adına dolduruyor ve bunu odaklandığınız anahtar kelimeyi kullanarak yapıyorsanız, bu google tarafından spam olarak algılanabilir.

Site Dışı Spam Faktörleri

166- Olağan Dışı Backlink Alımı: Eğer siteniz son 1 ayda toplamda 5 backlink almış ve ardından son 1 saat içerisinde 5 backlink daha almışsa, bu google’ın backlink almak adına farklı yöntemlere başvurduğunuzdan şüphelenmesine sebep olacaktır.

167- Düşük Kaliteli Backlink Sayısının Çok Fazla Olması: Forum profillerinden veya blog yorumlarından alınan backlinklerin çok fazla sayısda olması, google tarafından spam olarak algılanabilir.

168- Backlink Alınan Sitenin Siteniz ile İlgisi: Üzerine odaklandığınız niş dışında, sitenizle tamamen alakasız konularda yazan sitelerden çok sayıda backlink almak, google tarafından spam olarak algılanabilir.

Bu yüzden, forumlarda satılan backlink paketlerinden veya yazdığınız niş dışında kalan sitelerden backlink almaktan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederim.

169- Aynı IP Adresinden Gelen Linkler: Aynı server üzerinde bulunan diğer sitelerden çok fazla sayıda backlink almak, google tarafından spam olarak algılanabilir. Bu sebeple, paravan bloglar kurup, ana sitenize link vermek amaçlı yaptığınız çalışmalardan uzak durmanızda fayda var derim.

170- Backlink Satmak: Ücretli bir şekilde backlink pazarlamak, anlaşıldığı taktirde kesinlikle sitenizin google sıralamasına olumsuz etki edecektir.

Bir yanıt yazın