Kategoriler
Haberler İpuçlar

CloudFlare Nedir? İşe yarar mı? Nasıl kullanılır? (resimli anlatım)

Daha önceden ismini sürekli duyduğum fakat merak edip bakmadığım bir servis, CloudFlare. Dün kurcaladığım ve bugün tüm sitelerimi cloudflare sistemine bağladım. Peki nedir bu CloudFlare? CloudFlare, sitenizi her açıdan güçlendiren, NS lerini yönlendirerek sitenizi emanet ettiğiniz, spam ve saldıralara karşı koruyan, dünya üzerindeki cache serverları ile sitenizin açılışını hızlandıran, sitenizin hızını minimum %40 hızlandıran ve sitenizin band kullanımını %60 azaltan bir servis…

cloudflare

CloudFlare, dünya üzerinde sahip olduğu birçok sunucuya sitenizi göndererek cache işlemi yapar. Böylece dünyanın farklı noktalarından sitenize girişler artık daha hızlı olur. Ayrıca cache işlemi sayesinde siteniz saldırı alıp kapanırsa alınan son cache kullanıcıya gösterilir.

CloudFlare panelinden sitenizin kullanıcı trafiğini görebilir, varsa sitenize yapılan saldırı ve spamları görebilir, engelleyebilirsiniz. Ücretsiz sürümde bile bu hizmetleri size sağlayan CloudFlare’yi, ücretli sürümleri ile daha çok servislerini kullanabilirsiniz.

Sizde bu sistemi hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip ediniz:

1- http://tr.cloudflare.com/ adresine girin, kayıt olun ve sonrasında giriş yapın.

2- Sitelerim bölümünden sitenizi ekleyin. (aşağıdaki resime bakınız)

Büyük resim için tıklayınız
Büyük resim için tıklayınız

3- Ekle yaptıktan sonra “tarama” işleminin bitmesini bekleyiniz.

Resmi büyütmek için tıklayınız.
Resmi büyütmek için tıklayınız.

4- Tarama işleminden sonra, “Continue Setup” ile kuruluma devam edin.

cloudflare4

 

5- Bir sonraki ekranda hiçbir değişiklik yapmadan, “Devam” yapınız. Çünkü tüm eksik işlemleri cloudflare tarama sonucu tamamladı.

6- Bir sonraki ekrandan, aşağıdaki resimdeki gibi ücretsiz planı seçiniz. SSL seçeneğinin ücretsiz planda olmayacağı ile ilgili bir uyarı alacaksınız, “OK” yaparak geçiniz. Ve ayarları isteğinize göre yapınız. Ben varsayılan ayarları hiç değiştirmedim. Devam diyelim.

Resmi büyütmek için tıklayınız.
Resmi büyütmek için tıklayınız.

7- Ve son aşama. Nameserverlarınızı güncelleyiniz ve devam et yapınız. Güncelleme sonrası siteniz artık CloudFlare’ye emanet. Farkı göreceksiniz.

Resmi büyütmek için tıklayınız.
Resmi büyütmek için tıklayınız.

8- İşlem tamam. Güle güle kullanın.

Resmi büyütmek için tıklayınız.
Resmi büyütmek için tıklayınız.

 

“CloudFlare Nedir? İşe yarar mı? Nasıl kullanılır? (resimli anlatım)” için 3 yanıt

Aşırı trafik durumların da ve saldırılara karşı bu tür hizmetler kullanılmaktadır. Özellikle resim, video gibi önemli veri trafiği oluşturan materyalleri kendi sunucunuzda host ediyorsanız bu durum sitenizi yavaşlatacaktır. O nedenle bu dosyaları farklı bir sunucuya yükleme yaparak siteyi hızlandırmak mümkündür genellikle bu işler için CDN teknolojisine başvurulsa da CloudFlare ile tüm bu ihtiyaçları gidermek mümkündür. CloudFlare bu konuda biçilmiş kaftan diyebiliriz.
CloudFlare Sadece DDoS Saldırılarına Engel Olmakla Sınırlı Bir Hizmet Değildir!
İlk çıktığı zamanlarda sadece sitelere gelen yoğun saldırıları yönlendirip, açık bir kanal oluşturarak kullanıcıların siteye bağlanmasını sağlayan CloudFlare alanında ilk olduğu için büyük ilgi görmüştü. Bu ilgi zamanla çok daha fazla büyüdüğü için şirket yeni kararlar ve stratejiler geliştirmeye başladı. Bunlardan bir kaçı ise cache, ssl ve özel performans desteği gibi şeyler oldu. Temel olarak mantık çerçevesi belli olsa da CloudFlare bir sitenin sadece saldırılarına karşı korunmasını değil aynı zamanda tüm dünyada bulut teknoloji sayesinde hızlı açılmasını da sağlar bir hale geldi. İşte bu sebeple de CloudFlare en çok tercih edilen hizmetlerden biri olmayı başardı.
Aslında başka hizmetler vardı. Ancak bu hizmetler için ayrı ayrı firmalardan paket alarak aynı şekilde bir sürü de masrafa girerek benzer bir imkanı elde ediliyordunuz. Bunlara en temel örnek ddos korumalı bir hosting olacaktır. Böyle bir hizmete ayda 50 dolardan fazla ödeme yapacağınızı biliyor musunuz? Sadece bununla da değil tüm dünyada hızlı veri trafiği sağlamak için alacağınız cdn hizmeti de en aşağı onun kadar ücret edecekti. Ama CloudFlare bu hizmetlerin hepsini ücret veren bir kuruluş olduğu için çok önemli bir kitleyi kendi etrafında topladı. Elbette ihtiyaçlara göre çözümler genişlemektedir. Bu durumda da CloudFlare’nin 20 dolarlık paketini alarak tüm hizmetleri bir ada alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın